Ժենգյալով հաց

Ժենգյալով հացն արցախյան խոհանոցի ամենահայտնի ուտեստներից է. դա ժենգյալով, այսինքն՝ ամենատարբեր կանաչիներով լցոնված հաց է։ ԼՂՀ-ից բացի, այն ոչ պակաս հայտնի է նաև Կապանում և Գորիսում: Տարբեր շրջաններում ու բաղադրատոմսերում 10-ից 20 տեսակի կանաչի են օգտագործում: Որոշ շրջաններում ուտեստը նաև պինջարով (ադրբեջաներեն «փենջար» բառը թարգմանվում է որպես բանջար) հաց են կոչում, ինչը բացատրվում է հացի մեջ օգտագործվող պինջարով` եղինջով: Իմիջիայլոց, պարսկերենից «ջանգյալ» բառը թարգմանվում է որպես «անտառ», այստեղից է նաև անգլերենում jungle (թարգ.՝ ջունգլի) տարբերակը:

Միջուկի բաղադրությունը.

  • կընձմընձյուկ,
  • համեմ,
  • սամիթ,
  • անանուխ (նանա),
  • սոխ (կարելի է կանաչ սոխի փոխարեն օգտագործել մանր կտրատած գլուխ սոխ),
  • եղինջ,
  • սպանախ,
  • բազուկի տերևներ,
  • ավելուկ,
  • թրթնջուկ,
  • սըմսըմոկ,
  • տըմտըմոկ,
  • տըտըպաշար,
  • պռավու պորտ (պառավի պորտ),
  • ճըռճըռոկ,
  • պտուտկուն,
  • տեսնը,
  • կյըռնանջուկ (գառան ականջ),
  • մոխրաթալ (սպանախի տեսակ),
  • կտավատի երիտասարդ տերևներ,
  • խաղողի երիտասարդ տերևներ:

Այդ բոլորը մանր կտրատել, խառնել իրար, ծածկել սրբիչով, որ չթառամի:

Խմորի բաղադրությունը.

  • ալյուր,
  • գոլ ջուր,
  • աղ.

Հունցել այնքան, որ ստացվի պնդոտ, բայց փափուկ խմոր: Ծածկել սրբիչով, մոտ կես ժամ թողնել տաք տեղում:

Պատրաստման եղանակը.

Խմորը բաժանել փոքր գնդիկների, մոտ 5 սմ տրամագծով:
5 րոպե անց բարակ գրտնակել (լավաշի պես):
Կանաչու պատրաստ խառնուրդին ավելացնել աղ, պղպեղ, ձեթ (մեկ հացի համար առնվազն երկու ճաշի գթալ), խառնել և տեղադրել բարակ շերտով խմորի վրա այնպես, որ բոլոր ծայրերից 1 / 1.5 սմ-ը բաց մնա:
Ծայրերն իրար միացնել ժենգյալով հացի մեջտեղի մասում, ամրացնել:
Ձեռքի ափով արդեն փակած խմորին զգույշ թակելով, լայնությամբ և երկարությամբ մեծացնել և դնել արդեն միջին կրակով տաքացած սաջի (կլոր կամ քառակուսի երկաթ է) կամ երկաթե վառարանի վրա:

Թխել մոտ 10-12 րոպե: Թխված, դեռ տաք ժենգյալով հացը մեկ-մեկ շարել մաքուր տախտակի վրա: Ժենգյալով հացն իրար վրա դարսել կարելի է միայն հովանալուց հետո:

Նյութի աղբյուրը՝  panarmenian.net

Ձեզ նույնպես կարող է դուր գալ