
Շաքարախտով տառապող մարդիկ ստիպված են ուշադիր հետևել իրենց սննդակարգին: Արյան մեջ շաքարի մակարդակը նորմալ պահելու համար դիաբետիկները պետք է սպառում են ցածր ածխաջրածին պարունակող մթերքներ և ամբողջությամբ հրաժարվել շաքարից: Սննդառությունը պետք է լինի հավասարակշռված և բազմազան, որպեսզի մարմինը լիովին ստանա օգտակար մակրո- և միկրոէլեմենտների ամբողջ սպեկտրը: Շաքարախտի համար հնդկացորենը բավարարում է բժիշկների սննդային բոլոր պահանջներին: Այն հարուստ է վիտամիններով, մանրաթելերով, պարունակում է բարդ ածխաջրեր, որոնք դրականորեն ազդում են մարսողության վրա:
Հնդկաձավարը համարվում է առավել օգտակար հացահատիկներից մեկը: Այն ունի միջին գլիկեմիկ ինդեքս (GI), բուսական սպիտակուցի օպտիմալ քանակություն և շատ մանրաթել: Հիվանդները հետաքրքրվում են. Հնարավո՞ր է հնդկացորեն ուտել դիաբետիկների համար: Պատասխանը ՝ այո: Այս շիլան օգտակար է շաքարախտի և ճարպակալման համար, քանի որ այն դրականորեն ազդում է նյութափոխանակության վրա և վնասակար նյութերը հեռացնում մարմնից:
Հնդկացորենի բաղադրությունը հարուստ է այդպիսի նյութերով.
Հնդկաձավարն ունի նաև.
- GI – 55,
- կալորիականության պարունակությունը `345 կկալ 100 գ-ի համար,
- ածխաջրեր `մինչև 100 գ 100 գ,
- ճարպեր – 3.3 գ 100 գ (որից 2,5 գ պոլիհագեցած ճարպեր),
- սպիտակուցներ `մինչև 15 գ 100 գ-ի համար:
Հացահատիկի օգտակար հատկությունները.
- B վիտամինները դրականորեն ազդում են նյարդային համակարգի վիճակի վրա, ազատում են գրգռվածությունը, պայքարում են անքնության և սթրեսի դեմ,
- մանրաթելերի պատճառով ավելի քիչ շաքար է մտնում արյան մեջ, իսկ տոքսինները վերացվում են մարմնից, խոլեստերինի մակարդակը իջնում է,
- սիլիկոնը բարելավում է արյան անոթները և արյան շրջանառությունը,
- հնդկացորենն ամրացնում է իմունային համակարգը,
- լիպոտրոպային տիպի նյութերը դրականորեն ազդում են լյարդի աշխատանքի վրա և պաշտպանում են այն ճարպերի բացասական հետևանքներից,
- արգինինը, որը հնդկացորենի սպիտակուցների մի մասն է, մեծացնում է ենթաստամոքսային գեղձի կողմից ինսուլինի արտադրությունը:
- մագնեզիումը և մանգանը բարձրացնում են բջիջների ինսուլինի դիմադրությունը,
- քրոմը ցինկի և երկաթի հետ միասին իջեցնում է արյան գլյուկոզի մակարդակը և կանխում է ճարպերի կուտակումը հյուսվածքներում: