Հետաքրքիր փաստեր պանրի մասին

Ոչ ոք չի կարող հստակ ասել, թե ե՞րբ և որտե՞ղ է առաջին անգամ արտադրվել պանիրը։ Բայց, հստակ հայտնի է, որ այս մթերքը շատ հայտնի էր Հին Եգիպտոսում և Հին Հունաստանում։ Ենթադրվում է, որ պանիրը սկսել է արտադրվել դեռևս մեր թվարկությունից առաջ ութերորդ հազարամյակում, անմիջապես այն բանից հետո, երբ մարդիկ ընտելացրեցին վայրի ոչխարներին։ Բայց հին հույները վստահ էին, որ պանիրը աստվածների պարգևն է։ Համաձայն հունական լեգենդի, Արտեմիս թագուհին հյուրասիրում էր այդ դելիկատեսը մյուս աստվածներին խնջույքների ժամանակ։ Իսկ հետո պանրի բաղադրատոմսը հայտնի դարձավ նաև մարդկանց։

 

Հետաքրքիր փաստեր

  1. Վերածննդի դարաշրջանում, Եվրոպայում, բժիշկները և գիտնականները հանկարծ արեցին սենսացիոն «բացահայտում»․ պանիրը վնասակար է առողջությանը։ Ընդ որում, այդ պնդումը պահպանվեց բավականին երկար։ Միայն 18֊րդ հարյուրամյակում մարդկային օրգանիզմի համար պանրի վնասակարության մասին միֆը կոտրվեց։
  2. Ամբողջ աշխարհում արտադրվող պանրի տեսակների թիվը հաշվել հնարավոր չէ։ Օրինակ Ֆրանսիայում դրանց թիվը մոտ 500֊ն է, Իտալիայում՝ գրեթե նույնքան։ Մի անգամ նկարիչ Սալվադոր Դալին ասել է, որ եթե երկրում չի արտադրվում առնվազն 50 տեսակի պանիր և նույնքան տեսակի լավ գինի, ապա երկիրը հասել է իր վերջին։
  3. Պանրի շատ տեսակներում պանրին բնորոշ են անցքեր։ Գիտնականները պարզել են այդ երևույթի պատճառը․ անցքերն առաջանում են ածխաթթվի պատճառով, որոնք կուտակվում են պանրի «միկրոդատարկություններում»։ Գազի քիմիական բաղադրությունից էլ կախված է անցքերի չափը, օրինակ, շվեյցարական «Էմմենտալ» պանրում անցքերի տրամագիծը կարող է հասնել մինչև 2 սմ֊ի։ Մեկ շնչի հաշվով պանրի սպառման համաշխարհային առաջատարը Հունաստանն է: Միջին հաշվով, այս երկրի յուրաքանչյուր բնակիչ տարեկան սպառում է մոտ 27 կգ պանիր: Ֆրանսիան մի փոքր զիջում է ՝ 24 կիլոգրամ: Բայց միջին ամերիկացին տարեկան ուտում է կես նույն պանիր, քան հունարենը:
  4. «Պանրի արքա» համարվում է իտալական հայտնի «Պարմեզան»֊ը։ Նրա պատրաստման ժամկետը հասնում է մի քանի տարվա։ Դասական «Պարմեզան» պատրաստելու համար անհրաժեշտ է հետևել մի շարք պահանջների։ Օրինակ կովերը, որոնց կաթից պատրաստվում է պանիրը, պետք է ուտեն միայն բնական խոտեր և խոտաբույսեր։ Ցանկացած սննդային հավելումները արգելված են։ Իտալական շատ բանկեր պատրաստ են վարկեր տրամադրել ֆերմերներին այս էլիտար պանրի գրավի դիմաց:
  5. Շվեդիայի հյուսիսում եզակի պանիր է պատրաստվում եղջերվի կաթից: Կենդանիները պահվում են հատուկ ֆերմայում: Հաշվի առնելով, որ մեկ եղջերվի ամենօրյա կաթնատվությունը չի գերազանցում երկու լիտրը, պանիրը արտադրվում է սահմանափակ քանակությամբ: Մեկ կիլոգրամի արժեքը հասնում է 1000 դոլարի, հիմնական հաճախորդները շքեղ ռեստորաններ են:
  6. Ֆրանսիացի պանրագործ Անդրե Սայմոնը հանդիսանում է «Պանրագործության մասին» ահռելի գրական ստեղծագործության հեղինակ։ Ստեղծագործության վրա Սայմոնը ծախսել է ուղիղ 17 տարի, մանրամասն նկարագրելով պանրի 839 տեսակի պատրաստման գործընթացը։
  7. Խորհրդային Միությունում շատ տարածված էր երշիկ֊պանիրը։ Այն հայտնագործել են Շոտլանդիայում։ Այս եղանակով շոտլանդացի տեխնոլոգներին հաջողվեց «վերակենդանացնել» փչացած պանիրը: Կարագը և սոդան ավելացնում էին դրան՝  տաքացնելով այս խառնուրդը ջրային բաղնիքում: Համն, իհարկե, հեռու էր իդեալականից, բայց այդպիսի պանիրը կարելի էր ուտել առանց թունավորումների վախի:
  8. Աշխարհի խոշորագույն պանրի գլուխը պատրաստվել է 2007 թվականին Ալթայի կարագի և պանրի գործարանում: Հսկա պանրի քաշը 721 կգ էր: Պանրի ամենաերկար թել֊պանիրը նույնպես պատրաստվել է Ալթայում `16 մետր, 61 սանտիմետր:
  9. Ֆրանսիական «Էպուաս» պանիրը այնպիսի սուր հոտ ունի, որ արգելվում է այն տեղափոխել հասարակական տրանսպորտում: Այնուամենայնիվ, այն շատ էր սիրում Ֆրանսիայի կայսր Նապոլեոն Բոնապարտը: Այս տեսակի արտադրության կենտրոնը Բուրգունդիայի Էպուաս քաղաքն է, այստեղից էլ՝ պանրի անվանումը: «Էպուաս» պանրի արտադրությունը գրեթե ամբողջությամբ դադարեցվել է 20-րդ դարի կեսերին: Այն փրկելու համար 1968-ին նույնիսկ կազմակերպվեց «Էպուասների պաշտպանության միություն»: Պանրի արտադրության համար պահանջվում է շատ կանոնների պահպանություն, և թույլատրվում է այն արտադրել միայն Ֆրանսիայի որոշ համայնքներում:
  10. Արտասովոր պանիր արտադրում է բրիտանական «Long Clawson Dairy» ընկերությունը: Դա ամենաթանկն է Մեծ Բրիտանիայում: Եվ բանն այն է, որ այս պանրի բաղադրությունը ներառում է ոսկե փաթիլներ: Նույնիսկ մի փոքրիկ կտոր արժե հսկայական գումար: Միևնույն ժամանակ, արտադրողները իրենք պնդում են, որ իրենք չեն տառապում հաճախորդների պակասից: Նրա համար մոլորակի ամենահարուստ մարդկանց շարքում մի ամբողջ հերթ է, ուստի անվճար վաճառքի մեջ նման պանիր գտնելը միանգամայն խնդիր է:

Ձեզ նույնպես կարող է դուր գալ